fredag 10 februari 2012

Krönika 25 Pengar leder inte alltid till lycka

Jag har sett filmen Jakten På Lycka, som handlar om bl.a. att ha och förlora pengar.
Huvudpersonen, pappan, Chris Gardner (Will Smith) gör allt och mycket mer för att försörja sin familj, hustrun, Linda Gardner (Thandie Newton) och sonen Christopher (Jaden Smith) och skaffa sig ett jobb på börsen. Ju längre tiden går, desto fler problem uppstår för Chris och han råkar på allt fler problem. Pengarna tar slut och han kan inte längre försörja familjen, Chris fru lämnar honom och paret bråkar om vem som ska få ta hand om Christopher. Det slutar med att Christopher följer med Chris och dem hamnar ute på gatan. Dem får chansen att komma in på härbärget över en natt och får sedan leta sig till andra lämpliga sovplatser ute på gatan. Chris och Christopher får tillfälle att hyra en mans lägenhet, vilket är jättebra, ända fram tills Chris har lånat för mycket pengar från sin kompis att betala hyran på lägenheten och han får till slut inte låna mer och blir utsparkad från lägenheten, ut på gatan, igen. Dem hittar sedan en toalett på en tunnelbanestation där dem stannar över natten, där inne kan dem tvätta av sig lite och låsa dörren om sig så dem kan få sova ifred, eller åtminstone så att Christopher kan få sova.
Chris lämnar Christopher på dagis medan han själv går till sitt tillfälliga jobb och försöker samla in pengar till honom själv och hans son.  
Att vara jätterik och ha jättemycket pengar att göra av med behöver inte betyda att man är lycklig. Visst, man kan köpa vad man vill och unna sig vad man vill. Men det finns dem människor som utnyttjar pengarna på fel sätt. T.ex. till att köpa droger och sprit. Sedan har vi dem människor som verkligen använder pengarna till något bra, t.ex. finns det dem som skänker bort sina pengar till behövande personer, som fattiga människogrupper, barnhem, barnsjukhus etc. Det tycker jag är det bästa sättet att spendera sina pengar på, hjälpa andra!
Dem tankar som jag tror att vissa människor kan ha om sina pengar är att dem kan spendera pengarna hur dem vill och dem tänker oftast inte på hur dem spenderar sina pengar förens det är försent. Jag säger inte att detta gäller alla, självklart finns det dem som använder sina pengar på ett bra sätt, t.ex. till att hjälpa andra.
Den här filmen fick mig att börja tänka på att inte ta något för givet. Alla ska ha lika mycket rätt till saker och ting, alla ska ha likadana möjligheter och ingen ska behöva bo ute på gatan för att dem inte har tillräckligt med pengar till en lägenhet.
Det som jag vill ha sagt med den här krönikan är att; alla har det inte lika bra/lätt, alla har inte samma möjligheter till saker och vissa behandlas sämre än andra. Om jag fick bestämma och vara den som kan ändra på saker, så skulle jag göra så att alla fick lika mycket rätt och möjligheter. Ingen ska behandlas sämre än någon annan.

2 kommentarer:

  1. I redan första stycket är texten intresant och man vill läsa vidare. Den är i början mycket personligt skriven vilket är bra. Det personliga skrivandet fortsätter nästan genom hela texten. Jag skulle vilja se en tydligare koppling till allmänheten, kan vara något att tänka på. Krönikan är mycket välskriven, det syns att den är genomarbetad. Du får med vad du själv tycker vilket är bra och orden du förklarat nedanför krönikan gjorde det mycket tydligt att förstå. Den var lagom lång och blev lite komiskt vilket är bra. Det kändes som att krönikan verkligen var skriven för läsaren. Bra!

    SvaraRadera