fredag 10 februari 2012

Krönika 18 Jodå, tomten finns!

Jag har tänkt på det här när det gäller gamla skrönor om alla sagofigurer som man än idag ljuger om. Ta till exempel tomten. Alla vuxna vet att tomten inte existrerar på riktigt. Med tanke på att alla paket får inte plats i en enda släde, tomten är för bred för  att komma ner för skorstenen, tiden räcker absolut inte till (med tanke på att han har 1 tusendels sekund till varje hus) och att renar kan flyga är helt uteslutet. Så varför  ljuger man för sina barn och övertalar de att tomten finns? För vi alla vet att när barnen sedan växer upp så kommer de ändå inse att det inte var sant. Så den stora frågan är då, varför för man vidaren den här lögnen?
Visst så vet vi alla att man kan lura i barn det mesta, eftersom att barn har en väldigt livlig fantasi plus att barnen litar på det som de vuxna säger. Och jag har ju såklart själv, precis som alla andra, blivit lurad som barn att tomten finns. Att som liten blivit tvingad att sitta i knäet på pappa, utklädd till tomte – medans jag livrädd skriker för glatta livet. Vems idé var det att man skulle börja med att ljuga för sina egna barn? Varför kan man inte säga som det är? Att julen firas egentligen i samband med att man hedrar kristu födelse? Men nej, man ska iställe gå runt och säga att man firar julen för att en tjock läskig gubbe ska komma hem till dig och dela ut paket.
Och det här påverkar ju hela marknaden också. Man kan till och med säga att den riktiga anledningen till att julen finns, är för att alla vuxna ska bli totallt stressade, barn ska få paket bara för att jesus föddes och marknaden höjer sina priser för att tjäna mer pengar just runt jul.
Och så klagar alla människor på att alla invandrare kommer med nya traditioner till vårt land, medans våra traditioner är väldigt dumma i sig själva. Till midsommar så hoppar vi som små grodor runt en midsommarstång som ser ut som ett könsorgan, på påsken så dekorerar man växterna med färglada fjädrar, och på halloween så klär vi ut oss till monster och går runt och ber folk om godis.
Hur vrickat är vårt samhälle egentligen?
Så när ni väl blir föräldrar en vacker dag, tänk efter ordentligt: Varför trycka i era barn massa lögner som är falska? Varför inte säga som det är att vi firar julen på grund av jesus födelse eller att det är en årstid då man ska umgås och spendera tid med familjen?
Sen så är tandfén en helt annan sak, men det tar vi en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar