fredag 10 februari 2012

Krönika 16 Kan pengar köpa lycka?

När man var liten fanns det ofta dyra leksaker som man ville köpa, men som man inte hade råd med. Då önskade man att man hade hur mycket pengar som helst, så att man skulle kunna köpa det. Man skulle också kunna också kunna resa vart man ville på semester och kunna vara ledig och inte behöva arbeta om man hade så mycket pengar.
Man brukar också få reklam ofta om spelautomater på nätet, poker på nätet, lotterier och hästvadslagning, som alla handlar om att vinna pengar. Vinner man mer än man förlorar på att betala för dessa? Varför vinner bara gamla gubbar och gummor? Det är ett mysterium som nog aldrig kommer lösas, men det beror troligtvis på att det är vanligast att det är just pensionärer som är med i lotterier och på så sätt är det större chans att en gubbe eller gumma vinner.
Många vill tjäna pengar och bli rika, så att de kan ha råd med allt de vill köpa och på så sätt lyckliga. På många filmer och dokumentärer ser man personer som är jätterika och har råd men nästan vad som helst. Då är det lätt att bli avundsjuk på dem personerna, men det är ju inte säkert att de är lyckliga bara för att de har pengar.
Jag läste en krönika om en pojke som hade blivit övergiven av sina föräldrar och bodde bland en massa hundar på gatorna. Han hade hundar som han brydde sig om och hundar som brydde sig om honom. Det var också två kvinnor som var snälla mot honom: fru Leti, som gav honom och hundarna mat och Doña Rosa, som hade en ruin där hon lät honom och andra hemlösa sova. Även han hade folk som brydde sig om honom och på så sätt tror jag att han också hade lite lycka i sitt liv, trots att han inte hade några pengar alls.  
Vissa har jättemycket pengar och vissa har endast lite. Jag tror att det beror mycket på om hur ens föräldrar har haft det, om man har kämpat mycket i skolan så att man fick höga betyg och om man kämpat mycket på sitt jobb. Det beror även på om man bor i ett rikt eller fattigt land, om man bor i ett rikt land är det nog lättare att få bra utbildning och jobb och om man kommer från ett fattigt kanske det finns få jobb och man inte får så bra utbildning. Det skulle vara bra om alla hade lika mycket pengar, men då skulle det kanske inte spela roll om man kämpade mycket med sin utbildning och på sitt jobb, eftersom alla ändå skulle få lika mycket pengar.
Jag tror inte att man blir lycklig av att vara rik om man inte har någon att dela det med. Lycka kommer enligt mig från om man har folk som bryr sig om en och människor som man själv bryr sig om. Dock tror jag att det är lättare att vara lycklig om man har pengar eftersom då kanske man inte har lika mycket problem med att tex ha råd med mat och sådant. Om man inte behöver arbeta och kämpa för att få får med saker tror inte jag att man har det särskilt kul, eftersom det är roligt att ha något att se fram emot. Om man alltid skulle göra roliga saker kanske man skulle tröttna på dem och tillslut bli uttråkad varje dag.

Det jag vill säga är att man ska bry sig om det man har och ens nära och kära. Man ska se fram emot saker, men man ska också njuta av det som finns nu. Man måste jobba för att kunna vila annars är livet inte roligt och hur lycklig är man då? Folk blir lyckliga på olika sätt men av endast pengar blir man inte lycklig.

2 kommentarer:

  1. Rubriken låter spännande och gör så att man vill läsa krönikan. Sedan kommer en personlig inledning och efter det lite mer allmänt vilket är bra. Du får med egna tankar på ett tydligt sätt och sist en samanfattning av vad du skrivit vilket gör krönikan mer tydlig. Även bra att du kunde kopla det du skrev till något du själv läst tidigare.
    Det var dock en del slarv i texten, ett tips är att läsa igenom den en gång till. Du hoppar mellan olika ämnen lite väl skarpt vilket kan göra det svårt att hitta en röd tråd att följa. Vissa grejer är skrivna flera gånger, det kan vara lite tjatigt. Förutom dessa saker var krönikan mycket bra och intresant att läsa.

    SvaraRadera