fredag 10 februari 2012

Krönika 4 Föräldrar, hör de hemma i idrotten?

– KOM IGEN NU FÖ FAN! SKÄRP TILL DIG NU! Hör vi en kille i vårt lags pappa ropa från läktaren. Han kollar upp mot pappan och möter hans arga blick. Man ser hur hans självförtroende sjunker direkt och när han kommer in i båset sätter han sig längst bort och surar. Vi ser hur pappan går ut ur hallen och smäller igen dörren.
Det skedde en ganska liknande händelse i Uppsala som väckte stor uppmärksamhet i idrottsvärlden men också bland annat folk. Det var efter en innebandycup som pappan lämnade sin son själv mitt i vintern utanför hallen för att han hade spelat dåligt enligt pappan. När tränaren sedan kom ut för att åka hem såg han att pojken stod där själv. Han gick fram och frågade varför han stod kvar här? Pojken svarade att hans pappa har åkt hem, han tyckte att han spelade för dåligt. Tränaren ringde till pojkens pappa och sa att han behövde komma och hämta hans son, men pappan vägrade först men gav med sig senare.
Den här sortens föräldrar är sämre för idrottsvärlden. Dem är för insatta i idrotten och det blir nästan som att det är dem som utför den istället för barnen, de vill liksom för mycket. Oftast är det också de föräldrar som har idrottat själva när dem var små men inte lyckas komma upp på någon högre nivå och då vill dem att sonen eller dottern ska lyckas bättre än vad dem gjorde. De tänker rätt men gör det fel.
Det är vanligt i dagens samhälle att många vuxna tycker att ungdomar tränar för mycket dem får inte tid till sin egen fritid t.ex. att vara med kompisar eller andra intressen. Jag har själv egen erfarenhet av det där för jag var själv tvungen att lägga av med både fotboll och innebandy för att kunna satsa på hockeyn, men samtidigt så tycker jag att vuxna har fel teori. För att ju äldre du blir desto seriösare blir din idrott och för att du ska kunna lyckas med en idrott måste man våga satsa och kanske släppa taget om ett annat intresse. När du kommer upp i viss ålder är det inte bara lek längre utan det kanske handlar om din framtid.
Det här riktar vi till alla idrottsföräldrar där ute. Skärp er nu och låt era barn få idrotta på deras villkor! Er karriär är över för längesen och istället för att skälla och klaga på dem så pusha och peppa dem! Gör träningen till något kul och inte en börda för dem.

1 kommentar:

  1. Det var en rapp och roligt skriven krönika som behandlar ett aktuellt ämne och ger exempel. Jag tror att många, både föräldrar och barn, kan känna igen sig. Det kunde dock varit med lite mer egna åsikter, egna erfarenheter och skrivas i jag-form.

    SvaraRadera